Ο Σεπτέμβριος στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης σηματοδοτεί το τέλος του Καλοκαιριού... Όχι όμως στην Κεφαλονιά όπου το καλοκαίρι συνεχίζει μέχρι το Φθινόπωρο!
Ο Σεπτέμβριος είναι και ο μήνας οινοποίησης στην Κεφαλονιά!
Η Κεφαλονιά είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τα εξαιρετικά κρασιά της. Παραδοσιακά, η οινοποίηση ξεκινά με το μάζεμα των σταφυλιών (που στα ελληνικά λέγεται Τρύγος).
Στη συνέχεια, σε ορισμένα μέρη ακόμη και σήμερα ακολουθούν γιορτές όπου τα σταφύλια τοποθετούνται σε πέτρινες κατασκευές και ο κόσμος χορεύει πάνω στα σταφύλια μέχρι να βγει ο χυμός τους. Όλο το τελετουργικό συνοδεύεται σε πάρτι με ανέκδοτα, ποτά και φαγητό!
Ο χυμός στη συνέχεια τοποθετείται σε βαρέλια όπου ζυμώνεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου που δοκιμάζεται για πρώτη φορά!
Ενώ ολόκληρη η Κεφαλονιά φτιάχνει και πουλάει σε όλο τον κόσμο πολλά εξαιρετικά κρασιά, είναι περισσότερο γνωστή για την τοπική ποικιλία Ρομπόλα που έχει το χρώμα της σαμπάνιας!
Τέλος, υπάρχει ένας πολύ γνωστός Οινικός Συνεταιρισμός που πουλά εξαιρετικά Κεφαλονίτικα κρασιά και το ίδιο κάνουν και οι οινοποιοί στην περιοχή (Ομαλά) της Μονής του Αγίου Γερασίμου!
Σπύρος Καγκάδης https://dutchkefalonia.nl/
No comments:
Post a Comment